torsdag 25 augusti 2011

Koka äppelmos med smak av kanel!


Mina föräldrar kom inte bara med bondböner - de hade också med sig en laddning äpplen från min barndoms äppelträd! Det fina med de äpplena, förutom att det är särskilt goda, är det röda skalet. Kokar man mos av dessa äpplen blir det rosa! Och vem vill inte ha rosa äppelmos?

I år testade jag att smaksätta det rosa moset med kanel för att om möjligt göra det ännu festligare. Det fungerade;) Oj, vad gott det blev! En klick kanel-mos på risgrynsgröten måste jag nästan varna för - risk för att man aldrig vill äta något annat sedan...

Äppelmos med smak av kanel

Koka äppelmoset. Här hittar du mitt recept. 

Till 1,5 liter mos tillsatte jag sedan 1 tsk mald kanel. (Rörde i den malda kanelen efter att jag tillsatt natriumbensoat.) Därefter öste jag upp moset på burk och lade två kanelstänger i burken.


Något som gjort syltandet och saftandet ännu lite roligare än vad det redan var, är de söta etiketterna som jag fick av min snälla man häromdagen. Blev så himla glad över dem - det är nämligen ganska svårt att hitta fina etiketter nuförtiden. Annat var det förstås förr...






















Äppelhanteringen upptar en hel del av min kvällstid just nu. Häromdagen kokade jag en herrans massa äppelmos av våra egna äpplen. Igår stod jag i köket och skalde/delade äpplen med hjälp av "Moster Hulda". Äppelskivorna fördelade jag sedan i plastpåsar i lagoma portioner för äppelkakor och pajer, därefter fryste jag in dem. Fint att kunna plocka fram de där påsarna i vinter!

Jag har förresten experimenterat en del med ett äppelpajrecept. Det kommer att dyka upp här på bloggen någon av de kommande dagarna! Hur går det för er med eventuella äppelaktiviteter?

13 kommentarer:

  1. Fint rosa mos! Kanel och äpplen är gott. På min första anställning så följde jag chefen hem på morgonen och hans fru utfodrade oss med rårivna äpplen, kanel och socker på havregryns gröt. Den snällaste och finaste chef jag någonsin haft.
    Än kan jag inte plocka äpplena. Allt växer mycket saktare här uppe i norr.
    Men jag bävar lite. Har inte möjlighet att ta hand om allt och samtidigt vill jag att inget ska förfaras. Mitt samvete brukar leda till att jag ger bort äpplen till höger och vänster. Förra året blev det en laddning äppelvin och det blev lite mos och infrysta klyftor till pajer och bakverk. Funderar även på att göra äppelchips. Någon som har ett bra recept på det?
    / Hella

    SvaraRadera
  2. Åh vad fint med rosa äppelmos! :) Vet du varifrån de jättefina etiketterna kommer ifrån?

    SvaraRadera
  3. Emma: Tjusigt var ordet;)

    Hella: Recept på äppelchips kommer här inom kort:) Jag håller just på och gör en laddning nu! Vad gott det lät med rivet äpple på havregrynsgröt... Känner igen det där med det dåliga samvetet som smyger sig på när man inte hinner med att ta vara på äppelskörden. Men man får göra så gott man kan, helt enkelt! Och känna sig nöjd med det.

    Matilda: Javisst är det:) Etiketterna är köpta på Lagerhaus!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Äppelmos med kanel är ju en favorit det!

    Ett litet tips är att slänga i kanelstång i moskoket ända från början....så bra smak då :)

    Ett annat tips är att ha i både hela kardemummakapslar och kanelstång...slurp så gott!

    Tack för en finfin blogg, etiketterna från lagerhaus måste jag nog köpa mig genast :)

    /joanna

    SvaraRadera
  5. Här uppe har äpplena precis börjat bli klara och än så länge har man inte kunnat njuta av särskilt många. Har dock hunnit äta ett par stycken, haft på gröten på morgonen, och även gjort en omgång äppelkräm. Just äppelkräm är något jag verkligen kan rekommendera, underbart gott med lite kanel!

    SvaraRadera
  6. Jag brukar frysa in kokta äppelklyftor som jag sockrat lätt. På vintern kokar jag upp dem och gör kräm av dem. Men mitt bästa äppelpyssel enligt barnen, är att skära ut häxansikten som först får ligga i saltvatten, sedan torka (spetsade på blompinne). När de fått sin form dekoreras de och kanske får en tygtrasa vara klänning. Sen kan nån läskig teater utspela sig, kanske i väntan på halloween!

    SvaraRadera
  7. Vilket fint rosa mos!! En passervagga borde jag skaffa, det måste ju underlätta något fantastiskt..Gjorde mitt äpplemos för någon vecka sedan och det blev väldigt massa skalande. Fast jag fick maken till att skala åt mig, men han storknade nästan på allt skalande.

    kanel brukade jag ha i förr, men har inte haft i det på ett tag, kanske borde börja igen..det är så gott...

    har funderat nu när man har äpplemos att göra en sån där pomona-kaka (paj, med äpplemos och mandelmassafyllning) det verkar gott...

    vad smart att frysa in äpplebitar, det ska jag lägga på minnet.

    Ha det bra/ Olivia

    SvaraRadera
  8. Joanna: Tack för de tipsen! Kardemumma låter ju supergott det också! Roligt att du gillar min blogg:)

    Katastrofen: Jag måste göra äppelkräm - det har jag liksom glömt bort. Tack för påminnelsen!

    Elisbet: Vad spännande det låter med häxansikten! Så roligt med sådana där pyssel - ungefär som att skära ut ansikten i pumpor... Det där med sockrade äppelklyftor lät smart också!

    Olivia: Åh, mosvaggan är guds gåva till husmödrarna (och husfäderna);) Det underlättar något så otroligt! Skaffa en så fort det bara går;) Har man en sådan går det supersmidigt att göra mos. Det är bara disken efteråt som är lite småtrist...

    Vad spännande med Pomonakaka! Har inte hört talas om det tidigare... Men gjorde häromdagen en kaka med mandelmassa - blev jättebra! Ska blogga om den endera dagen. Kan inte du blogga om din Pomonakaka om/när du gör den? Vore kul att höra hur du gör!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  9. testa hel kanel nästa gång och lite kardemumma så har du min äpple marmelad smile

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Vet du vad det är för äppelsort på dina barndomsäpplen? Vi har äppelträd på vår tomt som jag försöker lista ut vad det är för sort, men inte lyckats hittills. De ser ut som det på bilden och lämnar mos/gele i exakt samma färg som på dina bilder..
    /sandra

    SvaraRadera
  11. Sandra: Nej, tyvärr! Vi har också försökt ta reda på vad sorten heter men inte lyckats. Spännande att du har ett liknande! Berätta gärna vad du kommer fram till om du forskar vidare.

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Våra Ingrid Marie liknar äpplet på din bild och de ger också ett rosa äppelmos.

    SvaraRadera