måndag 1 augusti 2011

Torka rosenblad!En väldigt fin familje-aktivitet som man kan göra tillsammans så här års är att plocka rosor och torka rosenbladen. Bättre förutsättningar för "tillsammanspyssel" får man leta efter! Barnen kan nämligen delta på samma villkor som den vuxne i alla moment utom ett (- det att sköta ugnen).

Torkade rosenblad

Gör så här:

1. Leta reda på en rosenbuske - plocka och fyll en liten hink med rosor. Om man har rosor i trädgården är det ju ingen sak - annars får man ge sig ut och leta i omgivningarna, eller kanske fråga någon snäll granne. Eftersom mina rosenbuskar redan blommat över tog jag och lillan en cykeltur och hittade ganska snart ett stort buskage på en allmänning där vi kunde förse oss med mörkröda rosor.

2. Dra försiktigt loss kronbladen från rosen. Lägg i ett durkslag och skölj noga. Bred ut på hushållspapper och se till så att varken skräp eller insekter kommit med. Torka försiktigt bladen med mer hushållspapper så att de blir helt torra.


3. Sätt ugnen på 50 grader. Bred ut rosenbladen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och låt stå där i ungefär 2 timmar - eller tills alla blad har torkat.


4. Lägg rosenbladen i en ren, torr och tätslutande burk. Förvara helst mörkt.


Rosenbladen kan till exempel användas som dekoration på tårtor och andra bakverk, att smaksätta te med eller i blomster-potpurrier.


Den som tycker det är roligt med rosen-pyssel ska hålla utkik här på bloggen de närmaste dagarna! Det kommer mer:)

Ha en fin måndag!

2 kommentarer:

 1. Hei
  Ina (fra www.kjoekkentjeneste.blogspot.com) og Ina (fra www.matpaabordet.com) har startet http://www.matbloggsentralen.blogspot.com.
  Bloggen startet vi for noen uker siden og vi har hittil samlet over 100 norske bloggere som blogger om mat. Nå ønsker vi også å samle svenske og danske matbloggere.
  Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne tenke deg å være med. Send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen så legger vi til bloggen din!
  Hilsen
  2xIna

  SvaraRadera
 2. Kör du varmluftsugn eller vanlig över- och undervärme?

  SvaraRadera