söndag 28 augusti 2011

Uppvärdera sylttratten!


En syltratt är en sådan där sak som man inte förstår hur mycket man har saknat förrän man har skaffat en! Att ösa upp kohet sylt eller marmelad kan ju vara ett vanskligt företag, även för den mest rutinerade husmor. Det är lätt att råka spilla och skvätta på både sig själv och andra och med småbarn i huset är man extra rädd för den typen av missöden... Av den anledningen brukar jag för det mesta se till att jag är ensam i köket när jag sysslar med syltande och saftande. (Det kommer jag att fortsätta med ett tag framöver, trots sylttratten...)

En syltratt sätter stopp för det mesta av spllandet och skvättandet och hela hanteringen känns plötsligt mindre kladdig. Därför undrar jag varför sylttrattarna förpassats till den där kategorin av bortglömda köksföremål som är mer sannolika att hitta på ett musem än i en husgerådsbutik? Jag tycker att sylttratten är värd att uppvärderas och återtas i bruk! Tänk vilket underbart föremål för en formgivare att ta sig an - och tänk vad vackra de skulle kunna göras i sprakande färger och spännande material!

Om alla ni som läser detta går in i första bästa husgerådsbutik imorgon och frågar efter en sylttratt kanske vi kan få fart på tillverkningen;)


Min sylttratt är köpt i Finland. Där har ett av de större varuhusen den goda smaken att sälja just sylttrattar. Mitt exemplar är tillverkat av det italienska företaget "Quattro Stagioni" som också gör mina favorit-syltburkar. Tratten passar extra bra ihop med deras burkar och är konstruerad så att den funkar lika bra oavsett om man ska ösa upp sylten i en liten eller stor burk.


Den senaste moskokningssessionen blev en av tidernas minst kladdiga och det tackar jag glatt min röda syltratt för! Någon av er som har turen att äga en?

12 kommentarer:

 1. Vad fiffigt! En sån ska jag sannerligen införskaffa, om den går att få tag på i Sverige vill säga... Själv har jag kört med en sönderklippt juiceflaska i plast med stor korköppning... men det fungerar inte särskilt bra tyvärr, utan handtag och med tunn plast blir det ganska varmt och kladdigt ändå... Så tack för tipset! Och tack för en intressant och inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 2. En sån vill jag ha! Blir till att ge sig ut på sylttrattsjakt.. ;)

  SvaraRadera
 3. Har jag aldrig hört talas om! Tack för tipset, nu blir det till att titta extra noga i affärerna! Fin blogg!

  SvaraRadera
 4. En sådan skulle jag också vilja ha. Perfekt när man kokar mycket sylt/marmelad ju! :) I Finland! Jag bor i Finland, kanske jag skulle hitta en sylttratt här då! I vilken butik har du köpt din?

  SvaraRadera
 5. Jag vill också ha en! Sist jag gjorde sylt försökte jag med min vanliga tratt men det gick ju inte så bra. Tänk att slippa klibbiga burkar. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 6. Smart pryl! Hittar man ingen så borde man väl kunna göra en som funkar någorlunda ok genom att såga av botten på en vanlig tratt? Bara den är tillräckligt konformad så den stannar i öppningen på burken utan att välta. Ju högre upp man kapar tratten desto större hål får man ju. Bara att stoppa ner tratten i en lagom stor burk och måtta var det är lagom att knipsa nånstans.

  SvaraRadera
 7. Jodå, jag har en. Förvisso inte en likadan som din, men den är toppen min med. Och...jag har ärvt den efter min mormor ;) Menar du att dom inte finns att köpa längre? Den här som jag har måste vara från -70 el -80 talet och jag vet att min mamma har en lika. Och du har alldeles rätt- det är rent vanskligt att försöka ösa sylt och mos i burkar utan en sådan...Och jag trodde att "alla" hade en?...
  Bäst man är rädd om den man har med andra ord :)

  SvaraRadera
 8. Kanelin: Vad fint att du uppskattar min blogg! Ja, det där med att sylt är så varmt är ju liksom kruxet! Det är därför det är så skönt med bra grejor... fast lite kul att du varit inne på en liknande hemmagjord lösning!

  Emma: Kanske du kan hitta en begagnad på jobbet? Vilket roligt ord förresten - sylttrattsjakt:)

  Anonym: Kul att du gillar min blogg!

  Matilda: Åh, tänk om jag kunde minnas vad varuhuset hette... Det var ett efternamn, tror jag? Känner du till något sånt? Ungefär som Åhlens, med stor husgeråds avdelning... Återkommer om jag kommer på namnet!

  Rebeccas DIY: Varsågod! Hoppas att du har turen att hitta en:)

  Dreamsicle: Javisst, det var ett bra tips! Det borde funka det med!

  Carina: Vad roligt att du har en i din ägo! Du ska absolut vara rädd om den! De går att köpa även idag - men de är inte så lätta att hitta. Men kanske blir det ändring på det nu när intresset för att sylta och safta verkar växa igen? Vi får i alla fall hoppas det!

  SvaraRadera
 9. Jag har en avklippt vanlig plasttratt förn ändamålet. Inte lika vacker som din, men fullt funktionsduglig!

  SvaraRadera
 10. Vad smart! Bra tips - det där med tratten... Tack för det!

  SvaraRadera
 11. Kan det vara Stockmann? Det är ett stort varuhus i Finland, lite som Åhléns med köksavdelning och annat :)

  SvaraRadera
 12. Hittade på en variant på denna sida.
  http://www.hus-modern.se/sylttratt-p-280-c-145.aspx
  Mvh/ Fredrik

  SvaraRadera