fredag 5 augusti 2011

Baka blåbärskaka!


Det är onekligen lite olika från gång till gång - det där med hur man lyckas i blåbärsskogen... Ibland håvar man in solmogna bär utan att anstränga sig och andra gånger leder ilskna mygg, ihållande regn, missnöjda barn eller dålig bärtillgång till att man får känna sig nöjd om man lyckas repa ihop ett par deciliter.

Men hav förtröstan - ett par deciliter blåbär är också bär! Bär som kan användas till något gott! Vad sägs om den här kakan?

Blåbärskaka

1 ägg
2½ dl socker
75 g smält smör
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl färska blåbär (eller det man lyckades få ihop...)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form, helst med löstagbar botten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smält smör, mjölk och mjölet blandat med bakpulver. Rör tills allt är väl blandat. Blanda ner blåbären och häll smeten i formen. Grädda kakan i 50 minuter. Servera med vispad grädde.

Efter en bit av den här kakan är jag säker på att även den mest hårt prövade bärplockaren får humöret tillbaka...

2 kommentarer:

 1. Hej Maja!
  Ang dina inlägg med tips om Syrénblomolja hittade jag en engelsk artikel som påstår att syrén är viktig inom folkmedicin. Främst när det gäller andningsbesvär, som bronkit o astma + njursten(!) och reumatism, sårläkning o migrän. Det du! Har haft lunginflammation ett dussin ggr, liksom bronkit o har migrän, så den där syrénoljan är som gudasänd ;-)
  Naturligtvis har jag härmat dig inkl köpt flaskor från IKEA, så nu ska jag dofta försommar o må bra hela året; tack!
  /*

  SvaraRadera
 2. MalinMatilda: Det var hemskt roligt att höra! Spännande med den engelska artikeln och kul att oljan blir till glädje för dig!

  Visst är flaskorna ovanligt fina och välgjorda?

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera