tisdag 16 augusti 2011

Symöte - Ett mönsterbibliotek!

Välkomna! Då var det tisdag igen och dags för ett hejdundrande symöte. Så roligt att ni tittar in - både syföreningsmedlemmar och övriga läsare!

Häromveckan fick jag en idé om att sticka upp ett litet mönsterbibliotek till mig själv. Att göra provlappar med olika typer av strukturer och mönster är ett bra sätt att dels få en känsla för tekniken, men också för att se hur en viss struktur/ett visst mönster tar sig ut "i verkligheten". När jag samlat på mig ett gäng lappar tänker jag nåla upp dem på en anslagstavla som jag ska klä med tyg. Sedan kan jag gå till mitt lilla "bibliotek" närhelst jag behöver inspiration och idéer inför en ny design eller omarbetning av ett befintligt mönster.

Då och då kommer jag att sticka sådana här provlappar av små garnslattar i mina gömmor och när jag gör det tänker jag passa på att dela med mig av mönstren till er. Det slog mig nämligen att syföreningsmedlemmen Lillstrumpan/Karina bad mig om tips på alternativa sticktekniker för en tid sedan och jag lovade att göra något sådant inlägg. Här kommer det då äntligen lite sånt, Karina! Kanske fler av er också tycker att det är intressant?


De tekniker jag ska visa er idag är två enkla sätt att skapa liv i en slätstickad yta - enkla därför att alla som behärskar räta och aviga maskor kan sticka dem.

Prickar

Gör så här:

(För att mönstret ska bli symmetriskt måste man utgå från 4 + 1 maskor, + 1 kantmaska på varje sida.)

Varv 1, 3, 5 och 7 (rätan): Räta maskor.
Varv 2 och 6: Aviga maskor
4:e varvet: 1 r (kantmaska), 1 r, * 3 a, 1 r * upprepa från * till * tills en maska återstår, 1 rm (kantmaska)
8:e varvet: 1 r (kantmaska), 1 a, * 1a, 1 r, 2 a *, upprepa från * till * tills en maska återstår, 1 r (kantmaska)

(Dessa åtta varv bildar mönstret).

Ränder

Gör så här:

Varv 1: Räta maskor.
Varv 2: Aviga maskor
Varv 3: Räta maskor
Varv 4: Räta maskor
(Dessa fyra varv bildar mönstret.)

Den prickiga lappen är stickad med garnet Cashmerino från Rowan och den randiga med ekologiskt bommulsgarn från Marks och Kattens.


En bok som jag gärna tittar i när jag vill lära mig nya tekniker är "4oo Knitting Stitches" (har skrivit om den förr). Där hittar man det mesta - boken är väldigt innehållsrik! Den ligger för det mesta på armstödet i min stickfåtölj...

Det var vad jag hade att bjuda på idag av mönster och stickning. När det gäller insamlingen "Värma liten" som flera av oss är engagerade i så kan jag meddela att tre av mina Värma liten-hättor som var spårlöst försvunna när jag skulle skicka den stora kartongen i fredags nu har dykt upp igen. De låg under en av kuddarna i ovan nämnda fåtölj;) Innan min man fann dem där hade jag i pricip vänt upp och ner på hela huset utan att lyckas hitta dem... Nu ska de också postas så fort som möjligt - så att tre hättor till får göra nytta i Kongo!

Hur går det för er andra med handarbete och pyssel? Har det blivit något nytt under den gångna veckan? Varsågoda att lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan, så får vi se:

18 kommentarer:

 1. Du är verkligen full av "braiga" idéer, du!
  Sarah

  SvaraRadera
 2. Åh, vad gulligt av dig! Tack snälla för de fina tipsen, de ska jag ha i åtanke inför nästa stickprojekt :) Just nu håller jag på med en halsvärmare efter ett Drops-mönster, men då den inte är klar än väntar jag med att visa den tills nästa tisdag. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Men vad helt underbart att du delar med dig av olika tekniker. Ser redan en prickig klänning till döttrarna framför mig den andra har jag ju redan använt till tidigare klänningar och det var busenkelt. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 4. Det har inte blivit mycket handarbete för mig den sista veckan. Mössorna till Kongo kom iväg, sen hittade jag en fantastisk bok som jag inte kunde släppa... läste och läste och läste. Kolla in på bloggen och se vilken det var. Blev väldigt sugen på att sticka något prickigt nu!

  SvaraRadera
 5. Att man så enkelt kan fixa liv i en slätstickad bit, bara genom några aviga maskor, det måste jag prova nån gång!

  SvaraRadera
 6. Superbra med provlappar att titta på när man ska bestämma hur man vill ha det..har haft tankar på att göra det fast i sömnad istället, typ små kragar och andra små detaljer...Min mamma har en sån nämligen som hon fick göra när hon gick tillskärarakademin. Jättebra att titta i med jämna mellanrum...

  Jag har ju haft en liten paus i syjuntan, men nu är jag tillbaka med tips om ett bh-mönster som jag provat som blev väldigt bra...

  Hare bra! / Olivia

  SvaraRadera
 7. Det där med provlappar är faktiskt mycket bättre än man tror. Då jag gick textilutbildning fick vi göra det både då de gällde sömnad (kragar, slag, blixtlås mm) och inom broderi ( olika stygn) Har pärmarna kvar fortfarande!
  Men stickade provlappar har jag inga. Kanske man skulle göra en pärm för det också.

  SvaraRadera
 8. Åh, vilken bra ide´och en fin "tavla" blir det ju också... kanske något att ta efter och göra till mitt syrum!

  SvaraRadera
 9. Hej hej!
  Det där är en så charmig idé.
  Det är en himla fin och kul grej att ha prov på olika tekniker. (Tyvärr ofta för ivrig för att ta mig tid till provlappar.)

  Fick mig att tänka på ett fantastiskt täcke som någon gjort som var fullt av prov på olika sydda fickor. Det var en rolig kombination av bruksföremål och översikt. Om jag hittar tillbaka till den bloggen så ska jag länka.
  /alma

  SvaraRadera
 10. Åh det var ju ganska lätt att Googla upp den bloggen (sökte på Pocket Quilt på bilder). Här kommer länken:
  http://www.ikatbag.com/2010/12/pocketful-of-sky-summary-and-giveaway.html

  SvaraRadera
 11. Vilken smart idé! Och tack för det prickiga tipset, det där fick jag lust att sticka med en gång!

  SvaraRadera
 12. inget nytt från mig idag, men det beror på att jag startat upp en blogg till, denna gång på engelska och med fokus på min medeltidssömnad =)

  SvaraRadera
 13. Hej Maja
  Mönstret till elefantmössan är mitt egna grundmönster sen jag har använt samma diagram på elefanter som många andra gjort på Ravelry. Det kommer från en sida som jag tror är en Holländska som driver. En stökigare sida tror jag ej kan finnas nån annanstans så för att du ska slippa leta ihjäl dig så har du diagrammet här. http://www.jessica-tromp.nl/breipatronen/inbreipatroon-chart-21.png
  Grundmönster kan du få av mig om storleken passar. Maila mig.

  SvaraRadera
 14. Vilken bra idé med provlappar på olika mönster.

  SvaraRadera
 15. Jättebra idé! Och ännu bättre att du också delar med dej av den!!

  SvaraRadera
 16. Hej Maja,

  Trevligt inlägg från dig även denna vecka. Kul att se att man kan sticka mina två favoritmönster. Det måste jag prova någon gång.

  Ja, visst är tyget från Ohlssons sött. Jag har en idé om att Hedvig ska få en regnkappa av den bit som blev över. Är inget fan av kläder på hundar, men uppfödaren sa att de blir väldigt blöta annars.

  Att sy och virka till värma liten har verkligen varit roligt. Det kommer jag definitivt att sakna. Får väl helt enkelt försöka hitta en ny insamling att tillverka kläder till.

  SvaraRadera
 17. Toppenidé! Lite som de gamla märkdukarna, de var ju tänkta som mönsterbibliotek.
  (Har för mig att jag hört/läst att man i en del trakter sände runt tyg, alla sydde sina "specialare" och så kunde de andra se och lära. Dåtidens handarbetsblogg!:))
  Prickar är bra! Har jag använt när jag stickade många ganska lika barntröjor. Blir iaf liiite omväxling och känns som om det går fortare:)
  Här ska omgångens sist filtar fixas, se'n får jag fixa en "gruppbild"!

  SvaraRadera
 18. Hej alla fina syföreingsmedlemmar!

  Vilket symöte det blev! En hel massa intressanta inlägg och många trevliga kommentarer/länkar och infallsvinklar som vanligt! Tack för att ni delar med er!

  Roligt också att ni uppskattade mina mönsterlappar, kommer fler så småningom:)

  Tack för den här veckan!

  Många hälsningar från Maja

  SvaraRadera