måndag 22 augusti 2011

Tillverka Åshilds fina fjärilstavla!

Påhittiga Åshild är en av de två driver den norska bloggen Prydelig (en mycket fin blogg som jag gärna läser!), gjorde för en tid sedan en alldeles väldigt tjusig fjärlistavla. När jag häromveckan sprang på ett vykort med fjäriljsmotiv fick jag en bra anledning att "härma" hennes trevliga idé.

Åshilds tanke var alltså att göra en tavla som liknar de fjärilssamlingar som består av riktiga fjärilar som fångats och hamnat bakom glas och ram, men istället använda pappersfjärilar. En slags djurvänlig variant, med andra ord... När jag var liten fick jag ibland titta på min pappas fjärilssamling. Han har två tavlor med fjärilar som han samlade in när han var barn. Minns att jag tyckte det var både spännande och lite läskigt på samma gång. Kommer också ihåg att jag hade en fjärilshov - men de fjärilar jag eventuellt fångade släpptes fria fortare en kvickt. Detsamma gällde den stackars fågel som jag till min egen förskräckelse lyckades fånga i en hemgjorda fågelfälla. Jag vet inte vem av oss som blev räddast, jag eller fågeln - jag hade ju varit förvissad om att min fälla inte skulle fungera. Det var liksom inte meningen att den skulle det... Men så plötsligt fanns en fågel därinne i papplådan och jag blev alldeles förfärad. Tur att jag bara behövde lyfta på lådan för att släppa den stackars fågeln fri igen!

I sommar har jag flera gånger slagits av att jag behöver lära mig namnen på fler fjärilssorter. När man har barn som frågar vad saker och ting i naturen heter vill man ju gärna kunna svara. Så jag har redan satt upp några växtaffischer för att friska upp minnet, och nu ett urval av några vanliga fjärlissorter.

Här hittar du Åshilds instruktioner för hur man tillverkar tavlan. Jag använde en bit skumgummi att spänna upp tyget på istället för frigoligt och det fungerade fint.

Min lilla fjärilstavla hamnade i vår matsal under hyllan med kryddburkar, tekannor och annat smått och gott. Tyckte att den passade fint ihop med växtmotiven som också hänger där. Just nu är jag överhuvudtaget väldigt inspirerad av växter, natur och djurliv! Det kanske märks?

5 kommentarer:

 1. Vad fin! Och om man vill lära sig namnen på de olika fjärilarna kanske man kan göra söta etiketter med namnen på och sätta under fjärilarna. :)

  /C

  SvaraRadera
 2. Nej nu måste jag snart sluta läsa bloggar, får alldeles för många bra och roliga ideér!

  SvaraRadera
 3. Men den ble jo JÄTTEFIN som dere svensker sier! :):)

  SvaraRadera