torsdag 4 augusti 2011

Koka rosenbladsgelé!



Idag blir det rosor igen här på Husmorsskolan - närmare bestämt "Rosenbladsgelé"!

Jag kokade gelén i samband med att jag och lillan plockade rosenblad till torkning. Rosenbladsgelé är rena rama trolleriet - tänk att man med enkla medel kan förvandla blommor till mat;) Och att resultatet  blir knall-rosa och smakar lika gott som rosor doftar!

Rosenbladsgelé

2 dl röda rosenblad, tätt packade
3 dl vatten
4 dl strösocker

Skölj rosenbladen väl och se till att få bort allt skräp och eventuella insekter.

Lägg bladen i en kastrull, tillsätt vattnet och koka upp. Låt blandningen koka i 10-15 minuter utan lock. Vätskan kan först bli lite blåaktig, men fortsätt att koka så mörknar färgen och får en härlig, mörkrosa färg.

Sila ner vätskan i en vid kastrull och tillsätt sockret. Låt koka ytterligare cirka 10 minuter, eller tills blandningen klarar geléprovet. ( = Häll lite av den heta vätskan på ett fat som legat i frysen en stund. Om det går att med en sked göra en ränna som inte flyter ihop är gelén klar, annars ska den koka ytterligare några minuter.)

Häll genast upp i väl rengjorda burkar och förvara mörkt och svalt.

(Obs! Använd endast giftfria rosor från trädgården eller naturen!)

Det fina receptet fann jag i den minst lika fina boken "Gott att ge bort" av Linnéa Seidel som jag nyss skaffat. Är man det minsta intresserad av att sylta, safta, baka och pyssla är den här boken en riktig höjdare - spännande recept och beskrivningar, vackra bilder och fina presentidéer. "Gott att ge bort" innehåller också många fina återvinningsidéer när det gäller hur man kan ge gamla burkar/flaskor och förpackningar nytt liv. Sådant gillar jag!

Rosenbladsgelén tänker jag servera tillsammans med ost, kex och en kopp te någon höstkväll när regnet piskar mot rutorna... Då kan det vara fint med en sommarsmak!

9 kommentarer:

  1. Ditt och mitt inlägg idag rör samma tema på nåt vis. I alla fall när man tänker på förpackningen. Det ser härligt somrigt ut med rosengele. Jag har en rosbuske hemma men jag tror att jag tog död på den när jag klippte ner den. Nu hoppas ajg på att den ska ta sig nästa år...håller tummarna.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr missade jag hennes signering av boken förra veckan. Vi kommer ju från samma ort och hon fanns då på bokhandeln i stan. Kanske du redan vet att hon även bloggar på sin hemsida. http://www.linneasskafferi.se/ Men boken tänker jag köpa.
    har tänkt ge mig ut och plocka rosor i flera dagar. Men det har slutat där... vid tanken...

    SvaraRadera
  3. i turkiet äter man massor av saker gjorda på rosor: bla.sylt, gele, godis. Min svärmor gör underbart god rossylt. ska norpa recept nån dag :)

    SvaraRadera
  4. Hej! För ett tag sedan efterlyste du recept där man inte behöver ta kärnorna ur körsbären. Jag har hittat ett nu! (om du har några körsbär kvar?) http://enklarejohanna.blogspot.com/2011/08/inkokta-korsbar.html

    SvaraRadera
  5. Har aldrig tidigare hört talas om rosen gele men det ser både fint och gott ut så det måste jag prova. Nu saknas de rosa rosen busken kanske får plantera en till nästa år.

    Trevlig helg

    SvaraRadera
  6. Klockarbarn: Rosenbuskar brukar klara en hel del - iaf om de är gamla och vuxit på samma plats länge. Mer nyplanterade rosor kan däremot vara känsliga... Hoppas att den tar sig! Ska titta in hos dig nu och läsa ditt inlägg:)

    100% husmor: Jovisst, jag känner till Linneas blogg. Hon skrev också en liten serie bakböcker som såldes tilsammans med aftonbladet för drygt ett år sedan - de är favoriter för mig! Vad roligt att ni kommer från samma stad. Heja på med rosenplockandet!

    Jessica: Oj, vad roligt det skulle vara att få se det syltreceptet! Om du kommer över det och har möjlighet skulle jag bli väldigt glad om du kunde maila det:) Låter så spännande! Visst använder man rosenvatten i matlagningen i turkiet också?

    Johanna: Nej men tack, vad bra! Visserligen är de slut för den här säsongen - men detta recept ska sparas inför nästa år! Jättekul att du tipsade mig...

    Mia: Rosa rosor är ju så fina! Bra att få en anledning att plantera en sådan buske;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  7. Å vad fin. Jag väntar på att mina rosenbuskar ska komma igång med en andra blomning. Den första var överdådig, men inte kom jag ihåg att skörda rosenblad inte.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  8. Hej, hur vet man att rosorna är giftfria då? Trodde det gick med alla sorters rosor?!

    SvaraRadera
  9. Giftfria = obesprutade. Olika sorters rosor har både olika slags doft och smak så alla rosor ger inte samma smak.

    SvaraRadera